Nutrition in Mali: investing today for a sustainable development

Nutrition in Mali: investing today for a sustainable development

Congress 2002

Poster Presentations

MM DIARRA*, F OUATTARA**, V AGUAYO***
* DSSAN, CPS Ministère de la Santé. BP 232 Bamako, Mali
** INRSP. BP 1771 Bamako, Mali
*** HKI Mali. BP 1557 Bamako, Mali

Malnutrition constitutes a real problem for a sustainable development in Mali. The nutritional situation in Mali is characterized by high levels of Protein-Energy Malnutrition and deficiencies of Vitamin A, iron and iodine. An analysis made with PROFILES for the years 1998-2007, illustrates the main nutritional problems in Mali and especially their enormous consequences on health, education and economy.

Without appropriate interventions, the losses for the Malian economy due to malnutrition in the coming 10 years will be in the range of 379 billion Francs CFA.

With the following aims for the coming ten years: 1) 50% increase of exclusive breastfeeding at 6 months of age, 2) Reduce with 50% the prevalences of iodine deficiency in the population, and the stunting among children and the iron deficiency among women of child-bearing age; the gain for the economy would be 117 billion Francs CFA. To this economic gain, also add over 13600 infant lives saved due to exclusive breastfeeding, more than 118 000 lives of under-fives saved due to the reduction of protein-energy malnutrition; over 38000 under-fives saved due to the reduction of vitamin A deficiency; over 450000 newborns saved from intellectual retardation due to the reduction of iodine deficiency and more than 1700 mothers saved due to the reduction of iron deficiency anemia among pregnant women.

Nutrition au Mali: investissons aujourd''hui pour un développement durable
MM DIARRA*, F OUATTARA**, V AGUAYO***
* DSSAN, CPS Ministère de la Santé. BP 232 Bamako, Mali
** INRSP. BP 1771 Bamako, Mali
*** HKI Mali. BP 1557 Bamako, Mali

La malnutrition constitue un véritable problème pour le développement durable du Mali. La situation nutritionnelle au Mali est caractérisée par de niveaux élevés de Malnutrition Protéino-Energétique, de Carences en Vitamine A, Fer et Iode.

L’analyse Profiles 1998-2007, met en lumière les principaux problèmes nutritionnels au Mali et surtout leurs conséquences énormes sur les secteurs Santé, Education et Economie.

Sans interventions appropriées mises en œuvre, les pertes pour l’économie malienne dues à la malnutrition dans les 10 prochaines années s’élèveront à 379 milliards de FCFA.

Avec les objectifs pour les 10 prochaines années : Augmenter de 50% le taux d’allaitement maternel exclusif jusqu’à 6 mois, Réduire de 50% les prévalences de la carence en iode dans l’ensemble de la population, du retard de croissance infantile, et de la carence en fer chez les femmes en âge de procréer, les gains pour l’économie s’élèveront à 117 milliards de FCFA.

A ces gains économiques importants, il faut ajouter : plus de 13.600 vies d’enfants de moins d’un an sauvées suite à l’augmentation du taux d’allaitement maternel exclusif ; plus de 118.000 vies d’enfants de moins de cinq ans sauvées suite à la réduction des niveaux de malnutrition protéinoénergétique ; plus de 38.000 vies d’enfants de moins de cinq ans sauvées suite à la réduction de la carence en vitamine A ; plus de 450.000 nouveau-nés sauvés du retard intellectuel suite à la réduction de la carence en iode et plus de 1.700 vies de mères sauvées suite à la réduction des niveaux d’anémie par carence en fer chez les femmes enceintes.

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